Ustav Republike Hrvatske, film Rajka Grlića, službena stranica

Citati o filmu

Sjajan film koji kroz duboko intimne priče progovara i o svim našim jadima, besmislenoj mržnji, neznanju, zabludama.

Novi List, Hrvatska

S kakvom se finoćom i preciznošću gradi ta ljudska drama sa primesama humora, datog u onoj meri koliko je potrebno da sva gorčina lakše sklizne niz grlo. Kako je izazovno posmatrati i svedočiti sa kakvom je nenametljivom snagom Grlić kao reditelj do kraja bez greške sproveo svoj unapred visoko pozicionirani estetski koncept ovog nimalo naivnog filma. Filma graciozne režije, svesno jednostavne, jer je sam filmski sadržaj dovoljno kompleksan i dubok i besprekorno sročen.

Politika, Srbija

Ustava republike Hrvaške je apolitično, a hkrati tudi izrazito politično delo, delo, ki prinaša zgodbo, specifično za hrvaško sodobno stvarnost, a je hkrati tako univerzalna, da v njej odseva prav resničnost vsake družbe. In prav zadnje dejstvo je filmu verjetno tudi prineslo prestižno nagrado na festivalu v Montrealu.

RTV Slovenija, Slovenija

Sinoć je u multipleksu CineStar u zagrebačkom Branimir Centru održana svečana premijera najiščekivanijeg filma godine – 'Ustav Republike Hrvatske', redatelja Rajka Grlića. Ovakav nezapamćeni interes za domaći film nije se vidio zadnjih deset godina, a to potvrđuju i tri kino dvorane koju su sinoć bile premalene za preko tisuću ljudi koji su došli pogledat ovu ljubavnu priču o mržnji.

Slobodna Dalmacija, Hrvatska

Može li da postoji film koji bi bio ljubavna priča o mržnji? Može. Ovaj paradoks je dokazao Rajko Grlić koji je, spojivši znanje i iskustvo sa hrvatskim piscem i scenaristom Antom Tomićem, stvorio humanistički, angažovani, hrabri i nadasve aktuelni film "Ustav Republike Hrvatske".

Intermagazin, Srbija

Premijera filma održana je 16. oktobra u Beogradu, a od 20. oktobra prikazuje se srpskoj publici. Nakon samo nedelju dana prikazivanja, filmski kritičari ocenili su ga jednim od najboljih filmova u poslednjoj deceniji. Nebojša Glogovac u ulozi transvestita kažu "igra ulogu karijereˮ.

Kulturni kisobran, Srbija

Malo remek delo. Nebojša Glogovac briljira na čelu sjajne glumačke ekipe u novom filmu maestralnog Rajka Grlića koji uspešno meša komediju i melodramu dotičući neke od najbolinijih i najkontroverznijih društveno-političkih tema ne samo Hrvatske.

Blic, Srbija

Rajko Grlić je verovatno u Beogradu najvoljeniji zagrebački reditelj, baš kao Ante Tomić najčitanji hrvatski pisac. Napravili su divan film, koji je za prvih nedelju dana prikazivanja, pokupio najbolje filmske kritike ikad.

Parobrod, Srbija

Tomićeva prepoznatljiva sklonost apsurdnom i bizarnom nadovezala se na Grlićeve intimne drame koje su krenule još tamo davnih dana, u osamdesetima, i rezultat je vjerojatno najbolji hrvatski film od osamostaljenja.

Trusty, Hrvatska

S filmom Ustava republike Hrvaške vznemirja politike, pretresa občinstvo in navdušuje kritike.

Delo, Slovenija


pretraži