Ustav Republike Hrvatske, film Rajka Grlića, službena stranica

Iz tiska

Danas.rs, 30.08.2017.

Gran pri Naissa za maestralnog Nebojšu Glogovca

Gran pri Naissa za najbolje glumačko ostvarenje na 52. Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dobio je glumac Nebojša Glogovac, za maestralnu ulogu profesora Vjekoslava Kralja u ostvarenju "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića. 

Politika.rs, 29.07.2017.

Srpski Tom Henks

Zasluženo je Nebojša Glogovac nedavno osvojio "Zlatnu arenu" za najbolju glavnu mušku ulogu na festivalu u Puli za tumačenje lika Vjekoslava Kralja u ljubavnom filmu o mržnji "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića. Taj Kralj je bio veliki izazov za Glogovca jer je jedan od najkompleksnijih likova koje je dosad odigrao: on je profesor istorije i nacionalista, homoseksualac i transvestit, koji je od oca ustaše preuzeo radikalno desničarske stavove.

Tportal.hr, 22.07.2017.

Bez karikature, molim

Predzadnja večer Pulskog filmskog festivala u cijelosti je pripala dvama publici poznatim redateljskim imenima koja bude visoka očekivanja. Nakon stilski snažnih no tematski slabijih Mrtvih riba (2017) Kristijana Milića, uslijedio je pak tematski slojevit i kompleksan Ustav Republike Hrvatske (2016) Rajka Grlića, koji već gotovo godinu dana uspješno mami gledatelje u kina.

Radio slobodna Evropa, 19.07.2017.

Grlić: Hrvatski povratak u neoustaštvo

Rajko Grlić, jedan od najuspješnijih hrvatskih filmskih redatelja govori o Pulskom festivalu, nekada i sada, neoustaštvu u Hrvatskoj i nacionalizmu koji je u svojoj krajnjoj konzekvenci došao do fašizma.

Story, 17.07.2017.

Rajko Grlić: ‘Uspijevam živjeti dva života’

Redatelj Rajko Grlić otkriva zašto i dalje osjeća glad za snimanjem, kako uspijeva ‘živjeti dva života’ te kako prema reakciji članova obitelji zna je li film dobar, veseli li se 70. rođendanu i tome što je djed te zašto želi mirovinu provesti u Istri.

Radiostudent.hr, 09.06.2017.

Review: Ustav Republike Hrvatske

Novi film Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske, suvremena "ljubavna priča o mržnji", bavi se jednom lokalnom, hrvatskom narodu izuzetno bliskom temom, a opet na neki način univerzalnom što dokazuje Grand Prix Amerike, glavna nagrada Montreal World Film Festivala.

Politika.rs, 07.04.2017.

Ljubavna priča u Salentu

U dobrom se društvu našao naš glumac Nebojša Glogovac ovih dana na apulijskom poluostrvu Salento, na jugu, na italijanskoj "štikli" gde je smešten i grad Leče – domaćin i organizator 18. Festivala evropskog filma.

Croatia Airlines, 17.03.2017.

Kamera traži dubinsku ljepotu

Rajko Grlić jedan je od najznačajnijih hrvatskih filmskih redatelja. Sve granice odavno je nadrastao - one regionalne, zemljopisne, političke, mentalne... Najnagrađivaniji je domaći autor. Priznanja je, od Cannesa nadalje, dobivao za režiju, scenarije, produkciju.


pretraži