Ustav Republike Hrvatske, film Rajka Grlića, službena stranica

Iz tiska

Vreme, 03.11.2016.

Altruističko tkanje

Postoji nekoliko valjanih razloga zbog kojih novi film reditelja Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske zaslužuje da bude svačije ovojesenje obavezno bioskopsko štivo. Pre svega, ovo delo, čiji scenario zajednički potpisuju sam Grlić i književnik i novinar Ante Tomić, već i provokativno-kontradiktorno sročenim naslovom iritira dežurne dušebrižnike sa obe strane granice koja nas je nekada spajala, a danas nas tako duboko razdvaja.

Kritika, 02.11.2016.

Ljubavna priča o mržnji

Za one koji prate domaću filmsku scenu, reditelj Rajko Grlić i pisac/kolumnista Ante Tomić, asocijacija su na film Karaula iz 2006. godine. Kao film koji je doživeo veliku popularnost na prostorima bivše Jugoslavije i bio prihvaćen prilično dobro od strane publike, iz današnje perspektive, za Karaulu možemo reći da je postala obavezno štivo za sve koji iole prate domaći film. 

Hrvatski glas Berlin, 01.11.2016.

Potraga za izgubljenom ljubavlju

Glavni glumac filma "Ustav Republike Hrvatske", Nebojša Glogovac, u jednom nedavnom intervjuu  izjavio je kako film ‘otvara pitanja mogućnosti da nekoga prvo dobro upoznamo pa da tek onda možemo nešto znati i reći o njemu.’  S tim u svezi, ne kažem da Rajko Grlić i Ante Tomić nisu htjeli progovoriti o ljudskoj strani svojih filmskih likova.

Gloria, 29.10.2016.

Nebojša Glogovac – tata na neodređeno vreme

Uprkos brojnim profesionalnim obavezama u poslednjih nekoliko nedelja, premijerama predstave ‘Hamlet’ i filma ‘Ustav Republike Hrvatske’, glumac pronalazi vreme da se posveti kćerkici Sunčici, koju je pre dvadesetak dana rodila njegova partnerka Milica.

Krstarica vesti, 24.10.2016.

Pakao – to su drugi

Što je više poruka o gorućoj potrebi da ljudi i svet treba da budu bolji, sve je izrazitije njihovo inflatorno dejstvo. Manje vrede, nisu delotvorne. Tek, proklamacijama i lepim željama kao da je pravo i jedino mesto u paralelnom, fiktivnom i formalnom svetu (sem umetnika mogu na tome da rade i političari), dok je realnost, treba biti realan, ili bolje - ne treba biti naivan, sasvim drugačija. Nepromenljiva!

Slobodna Dalmacija, 23.10.2016

Dejan Aćimović: Lako za Cecu, veći je problem podobnost

Ne događa se često da jedan vrhunski redatelj i odličan scenarist pišu lik za jednoga glumca – kaže Aćimović, ali i dodaje da mu je svaka njegova uloga u posljednjih nekoliko godina koju je igrao na filmu, bila ona trgovac bikovima, hrvatski branitelj ili Srbin policajac, predstavljala izazov, te da se sa svakom pokušao poistovjetiti do kraja i svakoj se davao na isti način.


pretraži