Ustav Republike Hrvatske, film Rajka Grlića, službena stranica

Grlić & Tomić

Rajko Grlić & Ante Tomić <em>Foto: Hà Kin</em>
Rajko Grlić & Ante Tomić Foto: Hà Kin

Ustav Republike Hrvatske treći je zajednički projekt režisera Rajka Grlića i književnika Ante Tomića. Prvi film - Karaula, rađen prema romanu Ništa nas ne smije iznenaditi, završen je 2006., a drugi - Neka ostane među nama, rađen prema originalnom scenariju, premijerno je prikazan 2010. Oba filma imala su svjetske premijere u konkurenciji internacionalnih filmskih festivala A kategorije.

Karaula je bio prvi film kojeg su, uz suradnju Mađarske, Austrije, Francuske i Engleske, zajednički producirale sve države nastale raspadom Jugoslavije. Na tim prostorima film je te godine u kinima imao rekordnih 300.000 gledatelja.  Sa stalnim prikazivanjima na nacionalnim i lokalnim TV stanicama ta se brojka, ne računajući bezbrojna piratska izdanja, penje na nekoliko milijuna gledatelja. Film je bio u kino distribuciji u šesnaest zemalja i dobio je jedanaest međunarodnih nagrada.

Neka ostane među nama je hrvatsko–srpsko–slovenska koprodukcija i najgledaniji hrvatski film te godine. Imao je kino distribuciju u 27 zemalja, na 4 kontinenta i osvojio je dvadeset i jednu međunarodnu filmsku nagradu. 

Više o filmovima na:
www.karaulafilm.com
www.nekaostanemedjunama.com


pretraži