Ustav Republike Hrvatske, film Rajka Grlića, službena stranica

Leo Kulaš

Leo Kulaš <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Leo Kulaš Foto: Saša Huzjak

Leo Kulaš, slovenski scenograf i kostimograf, rođen je 26. lipnja 1960. u Metkoviću. Godine 1984. diplomirao je Akademiji primijenjenih umjetnosti pri Beogradskom sveučilištu, smjer slikarstvo-kostimografija.

Radeći diljem bivše Jugoslavije, osmislio je kostime za više od 150 dramskih, baletnih i opernih predstava i dobio brojne nagrade i priznanja (na primjer, nagradu Marul i nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za predstavu Buzdo). Redovito surađuje s Robertom Ciullijem u Theater and der Ruhr u Njemačkoj i Paolom Magellijem u Teatro Metastasio Stabile della Toscana.

Na početku karijere radio je u tandemu s kostimografkinjom Svetlanom Visintin. Zajedno su dizajnirali kostime za svih sedam Pandurovih produkcija u Slovenskom mladinskom gledališču i Slovenskom narodnom gledališču Maribor. Za svoje visoko estetizirane kostime, pomno osmišljene i izrađene do najsitnijih pojedinosti, dobili su nekoliko nagrada i redom pozitivne kritike. Za kostime u predstavi La divina commedia Leo i Svetlana nagrađeni su Borštnikovom nagradom 1993. i Prešernovom nagradom 1994.

Radeći na slovenskoj kazališnoj sceni i u inozemstvu, Leo Kulaš surađivao je u opernim i dramskim produkcijama s brojnim priznatim redateljima: Eduardom Milerom, Diegom de Brea, Matthiasom Davidsom, Plamenom Kartaloffom, Januszom Kicom, Sandijem Lopičićem, Françoisom Michelom Pesentijem, Dejanom Mijačom i drugima. U inozemstvu je radio u brojnim kazalištima: Theater Dortmund, Thalia Theater Hamburg, Theater Dresden, Nacionalna opera i balet u Sofiji, Landestheater Linz, Staatsoper Hannover...

2008., Leo Kulaš dobio je svoju drugu Borštnikovu nagradu za predstavu Katica iz Heilbronna, u režiji F. M. Pesentija i produkciji Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani. S koreografom Edwardom Clugom dizajnirao je kostime za balete Tango, Lacrimas, Radio and Juliet, Prêt-à-Porter, Gledati druge, Skice i Arhitektura tišine.

Svoj izuzetno bogat, raznolik i produktivan rad u kazalištu povremeno upotpunjuje radom na filmu. Dosad je bio kostimograf u deset slovenskih filmova, među kojima su Ljubljana je Ljubljena, 2005.(redatelj Matjaž Klopčić), Blues za Saro, 1999.(redatelj Bojan Jurjašević), Tretje oko, 1997.(redatelj Bojan Labovič), Moj prijatlj Arnold, 1997. (redatelj Boris Jurjaševič), Junaki petega razreda, 1996. (redatelj Boris Jurjaševič), Peter in Petra, 1996.(redatelj Franc Arko), Carmen, 1995. (redatelj Metod Pevec).


pretraži